Raport de Dezinformare Intel4Patriam

//Raport de Dezinformare Intel4Patriam

Raport de Dezinformare Intel4Patriam

Probabil ai auzit vehiculandu-se cuvantul dezinformare de multe ori. Dar stii cu adevarat ce implica aceasta? Probabil crezi ca da, dar implicatiile acesteia sunt mult mai extinse decat iti poti imagina. Dezinformarea este o componenta a razboiului informational, care este in plina desfasurare intre Est si Vest. O sa incep prin a-ti prezenta definitia, originea si elementele si efectele sale, ca mai apoi sa iti prezint o posibilitate de defensiva impotriva dezinformarii.

Dezinformarea este tehnica ce permite furnizarea de informații generale eronate unor terți, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăți dorite de dezinformatori. Prin aceasta tehnica se urmareste manipularea constiintei colective sau personale pentru a infuenta viziunile politice, a crea confuzie, a crea conflicte, a le domina gandirea si pentru a subjuga. Aceasta tehnica implica atat ascunderea surselor reale si/sau fabricarea acestora cat si mascarea adevaratelor scopuri din spatele campaniei.

Prin dezinformare realitatea este distorsionata, folosindu-se tactici ale psihologiei subversive pentru a profita de slabiciunile psihologice ale omului.
Notiunea dezinformarii nu este noua, aceasta tehnica a fost folosita in istorie de multe ori pentru a manipula sentimentele populatiei si pentru a produce anumite schimbari. Totusi adevarata valoare a dezinformarii a fost descoperita de catre Uniunea Sovietica care a perfectionat aceasta tactica la nivel de arta. Incepand cu anii 1930 Uniunea Sovietica a constituit un department secret in cadrul KGB care se ocupa cu operatiuni de propaganda externa prin care se promova ideologia comunista, se ironiza democratia, liderii si principiile ei si se induceau idei divizive in randul populatiei unor state. Prin aceasta tactica Uniunea Sovietica si-a dat seama ca nu este nevoie neaparat sa cuceresti un stat prin forta bruta, ci este de ajuns sa ii demoralizezi populatia, sa o divizezi in anumite tabere, sa o slabesti prin lupte interne, pentru ca mai apoi sa apari din umbra ca un salvator si sa iti oferi ajutorul pentru a oferi stabilitate(Sic!), preluand puterea.Maxima latina Divide Et Impera (Divide si Cucereste) functioneaza la fel de bine si in secolul 21 ca in antichitate, iar accesul la informatie libera pe internet nu ne-a adus doar avantaje, ne-a facut si vulnerabili.

Asadar cine foloseste dezinformarea impotriva Romaniei si de ce?

Romania este stat membru NATO si UE, granita estica a acestor doua entitati. Apartenenta la aceste entitati suprastatale de o mare importanta geopolitica ne-a facut o tinta importanta pentru Ursul din Est. Rusia, o fosta superputere cu mari ambitii teritoriale si ideologice s-a vazut micsorata semnificativ din punct de vedere teritorial, ideologic si militar dupa terminarea Razboiului Rece. Alunecarea Romaniei spre Democratie, Valori Europene si Atlanticism a fost o pierdere semnificativa pentru Rusia. Totusi Rusia, care in continuare si-a mentinut ambitiile de superputere, chiar daca resursele nu ii permit aceste ambitii, nu isi doreste ca Romania sa continue pe acest drum European, Stabil si Profitabil. O Romanie puternica, europeana si stabila raneste interesele geopolitice ale Rusiei si o face nesemnificativa in regiune.
Liderii Kremlinului au schitat o strategie pentru a indeparta Romania de acest drum, a o diviza si a produce instabilitate. Strategia de dezinformare a Kremlinului indreptata spre Romania este complexa si se foloseste de crearea si sustinerea unor conflicte interne care creaza tensiuni in societate,sadeste confuzie, discrediteaza si slabeste statul de drept.

In urmatoarele randuri o sa-ti prezint o lista de metode folosite de aparatul de propaganda rus pentru a dezinforma:

– Negarea faptelor adevarate
– Inversarea faptelor
– Amestecul între adevăr și minciună
– Prezentarea partiala a unei stiri, ascuzand elemente importante
– Folosirea titlurilor incendiare, lipsite de continut important
– Prezentarea unei minciuni totale
– Supraîncărcarea canalelor media cu informații, pentru a induce in eroare
– Schimbarea circumstanțelor
– Estomparea
– Interpretarea
– Generalizarea

Aceste tactici sunt doar un exemplu a complexitatii dezinformarii si pot fi folosite in combinatii pentru a propaga efectul produs de aceste informatii false. Dupa cum observe tipurile de dezinformare sunt variate si difera in complexitate, effect, resurse alocate si grupuri tinta.

Cum poti sa pici usor in plasa?

Probabil fiecare dintre noi credem ca detinem adevarul absolut si nu putem fi manipulati. Adevarul e ca toti suntem manipulabili si probabil deja manipulati. Prin stirile pe care le citim, prin imaginile pe care le vedem la TV, prin postarile de pe social media, prin interactiunile cu celelalte persoane, fiecare dintre noi ne creem o perspectiva asupra realitatii. Pentru fiecare dintre noi aceasta perspectiva este diferita, aceasta insemnand ca fiecare detinem adevarul nostrum personal despre societatea in care traim si toti avem o perspectiva relativ diferita asupra realitatii.
Acestea fiind zise, suntem bombardati in fiecare secunda cu informatii, vizuale, auditive si psihologice. Deoarece acestea ne influenteaza caracterul si vizunea asupra lumii trebuie sa creem un filtru personal care sa separe informatiile adevarate de cele false sau manipulate. Fiecare dintre noi avem un asemenea filtru, unii mai puternic decat altii (ii numim sceptici), dar fiecare filtru poate fi pacalit.
In general dezinformarea se foloseste de anumite elemente cu un caracter senzational care starnesc sentimente puternice.

Sentimentele puternice si elementele senzationale au capacitatea de a trece rapid prin filtru personal, afectandu-ne judecata pe termen scurt si sentimentele ulterioare. Acest filtru este slabit mai ales in cazul in care informatia falsa senzationala este promovata la nivel larg iar cei din jurul tau au fost pacaliti, capacitatea filtrului tau de a judeca veridicitatea informatiei fiind redusa, deoarece cei din jurul tau prezinta informatia ca un fapt adevarat, producandu-se un efect de domino prin care constiinta colectiva a populatiei este inselata.

Ce efecte are dezinformarea?

Dezinfomarea poate avea efecte devastatoare la nivel de societate. Neadresata de catre liderii sociali, aceasta produce diviziune intre grupuri, manie, tensiuni sociale,neincredere in institutiile statului, slabirea statului de drept si crearea unei confuzii generale. Prin asaltarea cu informatii false, populatia este introdusa intr-o spirala de minciuni si adevaruri partiale care distrage atentia de la lucrurile importante si starnesc lupte interne care divizeaza populatia in tabere si ajung sa se distruga din interior. Unitatea este periculoasa, de aceea se incearca prin dezinformare dez-unificarea Romaniei, prin conflicte politice interne, inflamarea tensiunilor cu populatia maghiara, independenta Transilvaniei, diferentele dintre regiunile Romaniei etc.

Efectul cel mai vizibil este faptul ca Romania se afla intr-o tensiune continua , mai ales amplificata de vocile anti-europene care folosesc o dezinformare flagranta pentru a produce tensiuni. Aceste voci sustinute financiar de catre Rusia urmaresc instaurarea in mintea unei categorii de populatie a unor idei demonizatoare despre Uniunea Europeana, pentru a slabi coeziunea ideologica intre romani si UE. Folosindu-se de titluri senzationale, ca si “UE a introdus gripa porcina in Romania” si prezentarea unor informatii false, Rusia incearca sa trimita Romania pe drumul Brexit, prin care populatia Marii Britanii a fost pacalita si manipulata sa voteze cea mai daunatoare decizie pentru viitorul sau ca stat.

Printre efecte se numara si slabirea statului de drept, efect pe care il vedem in plina desfasurare in Romania. Un stat de drept puternic, unde legile sunt respectate nu este in interesul Rusiei. Un stat slab, corupt, unde hotia e la ea acasa, e un stat pe placul Rusiei. Predispunerea la senzational, produce caractere slabe usor manipulabile, de aceea este in interesul celor care dezinformeaza ca populatia sa nu fie atrasa de adevaruri obiective ci sa fie atrasa de sensational si informatii negative fara o sursa adevarata. Pe termen lung dezinformarea produce efecte grave la nivel personal si de societate. Aceasta poate modifica mentalitati, produce o confuzie generala si intoarce oamenii impotriva guvernelor si chiar a lor insisi.

Cum te aperi impotriva dezinformarii?

Cel mai important mod de a ne apara impotriva dezinformarii este folosirea gandirii critice. Fiind asaltati cu informatii in mod continuu este important sa ne dezvoltam un filtru puternic care sa separe adevarul de minciuna, informatia manipulata de cea reala si sa incearca sa inteleaga scopurile negative urmarite de cei care au lansat informatia.
Este important sa nu lasam sentimentele puternice sa judece pentru noi si sa folosim intotdeauna creierul pentru a judeca situatile cu care ne confruntam. De asemenea, daca stirea prezentata trezeste sentimente agresive si divizive este posibil ca informatia sa fie manipulata, iar continutul sau trebuie verificat inainte sa judecam sau sa impartasim aceasta informatie cu ceilalti.

Foarte important este verificarea informatiei in multiple surse de incredere pentru a verifica sursa informatiei, daca aceasta a fost prezentata complet, daca nu exista o imixtiune intre adevar si minciuna pentru a produce sentimente negative si in general pentru a te asigura ca ceea ce citesti este adevarat si continutul nu a fost manipulat. Este nevoie de rabdare si determinare personala pentru a cunoaste adevarul, dar constiinta ta iti va multumi la sfarsit pentru eforturile tale de a cunoaste adevarul.

Nu uita ca adevarul este subiectiv, iar fiecare avem propria definitie a adevarului. Totusi, daca vrei ca adevarul tau personal sa fie cat mai aproape de realitate, educa-ti creierul sa fie manipulat decat de tine, nu de altii care vor sa te intoarca impotriva intereselor tale. Pune intrebari, fi sceptic si nu te increde 100% decat in propria ta persoana. Nu trebuie sa ma crezi pe mine, verifica din mai multe surse ceea ce ti-am prezentat si ai grija sa nu fii dezinformat!

By |2019-05-23T15:54:13+00:00May 23rd, 2019|Uncategorized|